Alicelindstrom

Swinging

 
Igår åkte vi till en riktigt fin stand som heter Salad Beach. Där fanns en gunga så såklart blev det en hel del bilder som togs. Det är aningen svårt att ta sig runt på ön från våran strand då vi först måste åka taxibåt och sen taxi men vi bor verkligen så galet fint i en bungalow PÅ stranden med havet utanför. Jag ska fixa bilder för det är verkligen en lyxig bungalow för det låga priset vi betalar. Idag har vi hängt hela dagen på stranden 2 meter från våran bungalow, verkligen den mest magiska platsen med turkost vatten och nu ska vi snart börja fixa oss och äta middag inför Full Moon Party !!!! Vi åker in vid 9.30 och det verkar som att tidigaste sättet att komma tillbaka är resortens taxi 06.00 imorgon. Tagga party i åtta timmar.
 

Godaste brunchen

 
Alltså ser ni våran brunch vi åt i förrgår???? Jag åt pannkakor med blåbär och drack en vattenmelon- och jordgubbsjuice. Vi beställde även in en frukttallrik som vi delad på, omnoom!! Fortsätter det såhär kommer jag nog rulla hem.

Sunset

 
Alltså WOW, hur fin är inte solnedgången här ovan? Idag, efter en misslyckad moppedhyrning som slutade med att vi lämnade tillbaka dom efter 20 minuter hamnade vi på Sairee beach där vi blev kvar tills solen gick ner. Det var riktigt varmt idag i solen och vattnet kändes typ som i ett badkar, sjukt. När solen gick ner tog vi oss en promenad till en restaurang där vi åt asiatiskt, gotti! Imorgon åker vi vidare till ö nummer två, Koh Phangang.

Snorkelutflykt

 
Ett gäng bilder från dagens snorkelutflykt. Det var verkligen så kul och jag är så glad att vi hittade företaget vi åkte med. Vid 9.30 hämtade en taxi upp oss utanför hostlet och vi åkte ner till deras lokal för lite info och uthämtning av utrustning. Sen gick vi till båten och åkte till första stoppet som var Nang Yuan Island (de två översta bilderna). Det var så galet jobbigt att gå upp på berget i värmen men det var så fint! Efter det stannade vi till vid tre ytterligare ställen. Mango Bay där vi snorklade bland fiskar, Hin Wong Bay där det fanns mycket koraller och slutligen Shark Bay. Där såg vi inga hajar men en stor sköldpadda. Vi var tillbaka vid 17 och sedan dess har jag redigerat i bilder och om en stund ska vi ut och äta, italiensk för andra dagen i rad. Kan ju tillägga att klockan är 19.18 här just nu.

Numera har jag ett thainummer

Idag hade vi våran första riktiga dag på stranden. Vi tog strax efter tio en taxi ner till Sairee Beach där vi först åt lite frukost/lunch innan vi gick och la oss. Det blev några dopp och det var såååå härligt! Vi blev kvar på stranden till sex då gick vi och åt på en mysig italiensk restaurang med goda (och starka) drinkar. Innan vi tog en taxi tillbaka (mååånga timmar senare) köpte jag mig ett thailänskt simkort, så nu har jag internet överallt tills vi lämnar thailand, vilket är om sådär 26 dagar.
 
Laxmacka och mangojuice, vilket kan ha varit det godaste jag druckigt / enda bilden jag har från stranden, det var lite molnigt i början men sen blev det sooool / våra drinkar, mummsiii

Ett dygn utan sömn

 
Efter ett aningen jobbigt dygn är vi  ä n t l i g e n  framme på Koh Tao. Som jag skrev i natt så landade vi i Bangkok vid 23.30 och vi blev sittandes på flygplatsen någon timme för att försöka ta reda på hur vi skulle ta oss till ön. Det slutade med att vi bokade en taxi 50 mil, blev utskrattade och fotograferade av taxichafförerna men vid tre kom vi oss iväg. Sju timmar senare var vi framme vid Lomparayah därifrån båten gick och en båtresa senare är vi framme på vårat hostel som är riktigt fint. Bilden här under är utsikten från vår balkong, klagar inte precis. Jag har inte sovit mer än kanske 20 minuter de senaste 34 timmarna och jag har inte fått i mig så mycket mer än chips och pannkaka sen gårdagens middag, så nu hoppas jag dom andra vaknar så ska vi försöka hitta mat för sen vill jag sovaaaaa.
 

En dag i Singapore

 
En liten bildbomb från våran dag i Singapore. Vi hann med att kika på Marina by the bay, cloud forest och flower dome. När vi skulle gå till de berömda träden/blommorna/svamparna kom världens störtskur så vi åkte tillbaka till hostlet, packade ihop och åkte till flygplatsen. Nu har vi precis landat i Bangkok och ska försöka ta oss till Koh Tao. Klockan är ett på natten, med andra ord kan det bli en låååång natt. BTW så fyller jag år nu, wiihoo eller något. Firar en annan dag istället, då morgondagen kommer spenderas på buss och båt.

Framme

Efter ett antal timmar i luften och fyra flygplan senare är jag framme i Singapore. Vi landade igår vid 19.00 och då hämtade vi ut väskorna och tog tunnelbanan till hostlet. Vi i stort sett dumpade väskorna och gick för att hitta närmaste McDonalds för att få i oss lite mat. Idag ska vi kolla på de turistiga sakerna och inatt flyger vi vidare till Bangkok därifrån vi sedan imorgonbitti ska ta oss till Koh Tao. 

Btw, någon som vet hur man ändrar storleken på bilderna man laddar upp med appen på blogg.se??? 

(null)

Min väska

 
Min backpackingväska. Den kommer från Osprey och är deras Ozone 75 convertible. Den är på 75 liter totalt, varav den stora väskan är på 57 liter och den lilla löstagbara ryggsäcken på 18. De tre sakerna jag gillar mest med väskan är:
- Den löstagbara väskan som jag kommer använda som handbagage på flyget men även för dagsutflykter. Den hängs enkelt fast på magen eller utanpå den stora ryggsäcken.
- Att väskan är en hybrid och har hjul. Jag kan alltså dra väskan inne på flygplatser och när marken är buklig bär jag den på ryggen som en ryggsäck.
- Att den går att öppna hela vägen, precis som en vanlig resväska.
Jag gjorde en del research innan jag köpte väskan och vad jag läst ska den vara riktigt bra med bra fack och funktoner. Vi får väl se hur nöjd jag är med den när jag kommer hem.


Hej från Arlanda

påväg mot flygplatsen, lägg gärna märket till plogkanten utanför vårat hus som snart är högre än mig / i väntan på att få lyfta / mat i loungen
 
Nu har jag lämnat ett snöigt Norrland och landat på Arlanda. Jag gick direkt till loungen (hurra för att bagaget skickas vidare automatiskt och fasttrack) och här blir jag sittande en stund till. Jag klagar inte då det finns internet, cava, snacks och mat i mängder. 15.10 flyger jag till Köpenhamn där jag möter tjejerna för första gången, spännandespännande. Det kommer säkert gå bra! Då väntas en mellanlandning på Gatwick innan vi kommer fram i Singapore imorgon tisdag vid 20.00 lokaltid/kring två på eftermiddagen svensk tid. Tuff resa med andra ord men jag ser sååå mycket fram emot värmen!

Frågor om Asien

Nästan alltid när jag nämner någon om min kommande backpackingresa till Asien som ramlar det in en fråga i kommentarsfältet. Jag har de senaste veckorna samlat ihop dom och tänkt svara på dom i det här inlägget, för idag åker jag!!
 
Vilka ska du åka mer?
Jag ska åka med tre tjejer jag träffat via internet. Jag bor som ni vet i Norrland och dom bor i södra Sverige, därav har vi aldrig träffats och vi gör det första gången på Kastrup i Köpenhamn. Varför det blev en grupp från internet var av den enkla anledning att jag inte känner någon som planerar en liknande resa och därför blev jag medlem på reseguiden. Det var där jag hittade Julia's inlägg i deras "hitta resekompis forum". Det känns aningen läskigt att jag endast pratat med dom via internet, tänk om vi inte klickar och vi ska spendera varje vaken minut i tre månader tillsammans? Det kommer säkert bli jätte bra och troligen reser jag hem med tre jäkligt bra kompisar!!
 
Hur länge ska du vara borta?
Jag ska vara borta ca 3 månader, eller tills pengarna tar slut. Vi har inte planerat hela resan i detalj utan vi har ungefärliga datum. Dock åker en av tjejerna hem efter 5 veckor och en annan tjejs kille kommer ner i slutet. Så det kan bli så att vi är två kvar på slutet. Men tre månader snackar vi om +-.
 
Resrutt?
Jag kan slänga in en bild (som jag gjort för att visa familj och släkt som inte riktigt hänger med på vart jag ska) här under, dock är det mycket möjligt att den ändras. Vi ska alla mötas på Kastrum, Köpenhamn, de 22a januari. Därifrån flyger vi till Singapore med en mellanlandning på Gatwick i London. I Singapore blir va ca 1 dag innan vi åker vidare till Thailand där vi bland annat kommer besöka öarna Koh Tao, Koh Phanang (FULL MOON PARTY!!!), Koh Lanta, Phi Phi Island och slutligen Bangkok. Från Bangkok tar vi oss troligen med buss till Kambodja där vi åker runt, bland annat till ön Koh Rong och därifrån åker vi vidare till Vietnam. Vi planerar att jobba oss från södra Vietnam upp till Hanoi därifrån vi flyger till Filippinerna innan vi avslutar i Indonesien där jag väldigt mycket ser fram emot Bali. 
 
Har du gjort en liknande resa och har tips på platser vi inte får missa att besöka, boenden, mat eller vadsom? Lämna en kommentar ♥
 
Kommer du blogga?
YAAAAS! Av alla tillfällen i mitt liv borde det väl vara under en backpackingresa jag borde blogga? Tekniknörd som jag är kommer ha med mig min systemkamera, utan den hade resan känts aningen mindre värd och jag skiter i hur tung den är. Så fina bilder kommer ni få. Förutom kameran kommer jag ha med mig en dator. Vågar jag säga att jag köpte en ny dator BARA för resan? Jag har i vanliga fall min MacBook Pro men den är så tung + att jag har hela mitt liv i den och gärna inte tappar den. Därför köpte jag en begagnad MacBook Air för typ 2000kr som jag ska ha med mig. Jag vill ju kunna flytta över bilder från kameran, blogga och redigera. 
 
Vilka länder ser du mest fram emot?
Vietnam och Indonesien. Why? Vietnam verkar ha så galet cool natur och mycket fina sevärdheter och tempel. Indonesien är väl mest för Bali. Fina stränder, fin natur, surfa och ehh det är Bali? Jag ser även väldigt mycket fram emot Singapore och Bangkok då jag gillar storstäder.

Tårtkalas

Nu har precis farmor och farfar åkt hem från mitt tårtkalas (gulligt ord jue) och nu är det verkligen nära! Jag har en lista som jag bockar av ifrån hela tiden med saker jag ska göra och packa. Kvar på listan står just nu städa bort vinterjackor och skor, färga ögonfransar och bryn, ladda alla teknik, packa det sista och backupa min mobil. Ikväll tänkte jag ta en riktig myskväll, se en bra film, dricka den sista glöggen och försöka sova tidigt. Mitt första flyg (av 4) imorgon lyfter 10.00 imorgon så jag åker hemifrån vid 07.30.
 
Här under ser ni tårtan jag slängde ihop, rosa såklart med blommor. Lite exotiskt tänkte jag som imorgon reser till värmen. God var den iallafall!

Heldag i backen

 
Jag hade en toppendag igår i backen med bra sällskap, snö och väder. Jag är så glad att jag hann med att åka en dag denna vinter, trodde att det inte skulle bli av. När jag kom hem duschade, åt och fixade jag mig innan jag åkte iväg på fest med ett gäng härliga människor. Jag är aningen trött idag men det är nog ändå lika bra så jag kan somna ikväll. Senare idag kommer farmor och farfar för att fira mig, både att jag åker och min tjugoårsdag i förskott (fyller år på torsdag). Så mina planer för dagen är mest baka tårta, äta tårta, städa och såklart packa det sista.

Tänka att det blir några åk ändå

Gårdagens fika resulterade i att vi bestämmde oss för att åka till backen idag. Wohoo. Jag som helt trodde att det var kört för mig i år, att jag inte skulle hinna med åka något snowboard. Mina planer för dagen gick att flytta (väldigt tacksam) och snart ska jag fara iväg och plocka upp dom. 

(null)
Jag hittade den här från en av mina två dagar i backen förra vintern. Känns som en passande bild!

Fredag 19/1

Alla min inlägg den här veckan handlar om resan eller hur jag "förbereder" mig, haha. Tycker synd om er men det är typ allt jag har i huvudet just nu. Idag har jag både handlat och städat, så lite vettigt har jag gjort. Då jag deppar över att jag kommer missa fettisdag köpte vi semlor så nu är jag ungefär världens lyckligaste. Jag har precis varit ute i skogen och fotat lite snö på träden, visst låter det spännande? Snö och träd? sånt finns ju inte i norrland. Jag tänkte redigera bilderna nu (en är redigerad så den postar jag här under) och senare ikväll ska jag träffa en kompis på fika, myyys.
 

(Back)packa

Idag har större delen av dagen gått åt att packa. Det är galet många grejer man behöver ha med sig, samtidigt som jag vill ha med mig så lite som möjligt för att få ner vikten. Såklart går det mesta att köpa där, men vissa saker tar jag gärna med hemifrån. Det är ju min första packpackingresa och packningen skiljer sig betydligt från mina tidigare charter och stadsresor. Mycket småsaker som man "inte har med annars" som sidensovpåse, uppblåsbar kudde, handtvättmedel osv. Nu är jag nästan klar, det som fattas är det jag använder dagligen och det packar jag ner på måndag. gahh vad det är nära!
 
Såhär ser min väska ut just nu. Jag packar ALLT i packkuber eller olika necessärer, allt för att undvika kaos.

Alice Vegotisdag #8

Min sista "vegotisdag" (ni minns där jag lagar vegetarisk mat och då och då tipsar er om recept) på ett ganska så bra tag och dagen till äran lagade jag en vegetarisk wok, taggar upp inför asienresan. Receptet finns här under om någon är intresserad, för det är verkligen enkelt och gott. Jag fick till och med skriva ut receptet till mamma så dom kan äta det medan jag är borta.
 
 
Receptet kommer från hemtrevligt [länk] och räcker till 4 portioner.
 
Ingredienser:
1.5 dl cashewnötter
4 portioner nudlar
olja att steka i
1 broccoli i bitar
2 morötter i tunna skivor
ca 350 g vitkol, strimlad
1 rödlök, skivad
1 vitlök, pressad/finhackad
1 lime, rivet skal + saft
0.5 dl japansk soja
3 msk sötsur sås
1 msk riven ingefära
salt
 
Gör såhär:
1. Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna, går minst lika bra att hoppa om du är lika lat som mig.
2. Skala, hacka eller riv grönsakerna.
3. Koka nudlar efter instruktioner på förpackningen.
4. Woka broccolin, morötterna, vitkolen, löken och vitlöken i en stekpanna. Det är ganska mycket så jag använde mig av två stekpannor och blandade ihop de när grönsakerna krympt en aning.
5. Riv över limeskalet och pressa i saften. Tillsätt soja, sötsur sås, riven ingefära och rör om. Salta vid behov och låt puttra några minuter.
6. Servera woken med nudlar och cashewnötter.

Senaste från instagram

 
Sugen på att följa? du hittar mig @alicelindstroom

Klippta toppar och biskvier

Idag har det bakats apelsinbiskvier på önskan av mamma. Jag gillar ju att baka så jag har inget emot det och i "utbyte" (jag kommer ju också att äta kakorna) klippte hon mina toppar. Jag känner inte riktigt att det är värt att spendera fler hundra kronor på att klippa några cm hos en frisör nu innan resan då jag förmodligen kommer komma hem med väldigt slitet och grönt hår efter tre månader utomlands. Nu är mitt hår fräschare och jag sparar dom pengarna till att fixa håret när jag kommer hem.
 

De senaste filmerna jag sett #5

American Made
Den såg jag i lördags tillsammans med familjen och den var betydligt bättre än vad jag trodde. Efter att ha sett den högt upp i de flesta filmlistor så gav jag den en chans. Filmen är based on a true story med Tom Cruise i huvudrollen där han spelar en vanlig pilot som blir anlita av CIA för att ta smygfoton över Sydamerika under slutet av 1970. Han börjar senare flyga knark och vapen åt bland annat Pablo Escobar under 1980. Spännande film som rekommenderas att se.
 
Dunkirk
Verkligen en omtalad film som legat högt uppe på topplistorna som jag gärna ville se. Filmen handlar om Operation Dynamo som ägde rum vid Dunkerque i norra Frankrike under andra världskriget, även denna är based on a true story. Det märks att det är en film som det spenderats mycket pengar på och att Hans Zimmer gjort musiken eller att Harry Styles är med gör den inte sämre. Rekommenderas att se, även om du inte är superintresserad av krig.
 
Lucky Logan
Den här tyckte jag inte var lika bra som de två här ovan, men helt klart sevärd ändå. I filmen får man följa Jimmy Logan, spelas av Channing Tatum, som får sparken från sitt jobb och övertalar han sina syskon att råna Charlotte Motor Speedway under ett NASCAR Race. En drama komedi som är helt okej.
 
The perfect catch/Fever Pitch
(filmen har olika namn om det är utanför USA eller inom) En typsik romantisk film som jag scrollade förbi på Netflix och valde att se. Lindsey, en workaholic, och Ben, läskigt obsessed med basebollaget Boston Red Sox har inte så mycket tillsammans men faller för varandra ändå. Då deras intressen (jobb och baseball) tar upp så mycket av deras liv försöker de komma fram till lösningar. Filmen handlar i stort om hur Bens stora intresse förstör deras förhållande. En mysfilm, även om min beskrivningen är aningen konstig.

Highland cattle

 
Några sötisar jag träffade på på Churchill Island, en liten ö utanför ön Phillips Island som ligger utanför Melbourne i Australien. Hängde du med på det här? En mysig liten ö med fin utsikt. I mean, titta på bakgrunden! Bilderna har legat i mitt arkiv några månader nu och det känns skönt att äntligen publicera det sista inlägget av de som legat färdiga i utkast sen i augusti. Nästa vecka börjas ju bloggen fyllas med bilder från Asien!

Sista veckan hemma

7 dagar. Om precis 7 dagar sitter jag på ett flygplats och min resa har börjat. Det betyder att det här är min sista vecka i Sverige och jag har en hel del att göra. Förutom att packa, införskaffa det sista, skriva ut papper, kopiera pass, backupa mobil, tömma minneskort OSV inför resan så vill/ska jag hinna med att städa mitt rum, badrum och städa bort mina saker i huset. Det gör ju ingen nytta att jag har 4 skor och 3 jackor liggande i hallen när ingen kommer använda dom på flera veckor. Så det är lite sånt jag ska pyssla med under veckan. Jag planerar även att baka då vi firar min födelsedag i förskott och att jag åker på lördag.
 

More than you know

 
Ni som använder spotify har nog sett att dom har skapat en spellista med dina 100 mest spelade låtar under 2017. Jag tror verkligen inte att listan är i ordning och många låtar undrar jag om jag verkligen lyssnat på sådär många gånger att den hamnar på listan men det är en kul grej och här under postar jag några av mina mest spelade låtar under 2017. Vissa av dom påminner verkligen om speciella händelser. More than you know är verkligen såå mycket studenten och hov1 är midsommar och alla andra fester i somras.
 

Tre saker

Ser fram emot:
- Min resa
- Värme
- Besöka nya länder
 
Fasar för: 
- Min resa
- Låååånga flygresor/bussresor/båtresor
- Stress
 
Gillar: 
- Äta mat
- Fotografera
- Se på serier
 
Inte gillar: 
- Städa undan julen
- Planera vad jag ska packa, tänk om man glömmer något viktigt!?! 
- Att frysa
 
 
Vill: 
- Vara i värmen
- Åka snowboard
- Hitta en bra seier
 
Borde:
- Packa
- Äta
- Kopiera pass och andra viktiga papper
 
Kan: 
- Koda bloggdesigner (want one? link)
- Laga mat
- Sitta i sängen med serier och dator en hel dag
 
Inte kan: 
- Knäppa med fingrarna
- Stå på händer
- Hitta en bra serie, blir galen
 
Har på hjärnan: 
- En miljon komihågsaker inför resan, glöm inte keps, ta vaccin på tisdag osvosv
- Någon låt jag inte minns namnet på
- Semlor
 
Pratar om ofta: 
- Att jag vill resa
- Resor jag gjort
- Mat
 
Önskar mig: 
- Sol
- Värme
- En toppen resa
 
 
Blir lugn av: 
- Serier
- Flyga
- Musik
 
Blir stressad av: 
- Skolan
- Vara sen
- Människor som segar ner mig
 
Gjorde i helgen: 
- Skrev packlista
- Åt middag med min familj och kusiner hos mig farmor och farfar
- Köpte försäkring
 
Gjorde senaste veckan:
- Gått ett antal promenader med poddar i öronen
- Lagat mat
- Sett en hel del filmer

Mys hos farmor och farfar

Idag har jag spenderat eftermiddagen hos min farmor och farfar, vilket är väldsmysigt! Vi har pratat, fikat, prata och och kollat lite skidskytte. Vi pratade en hel del om min kommande resa och jag lovade att skriva till dom. Nu är jag hemma igen för att äta middag, vegetariska tacopaj. MUMMS, att god mat kan göra en så glad. Sen ska jag även fixa mig och någon timme åker jag vidare på förfest och som jag fattade det så även utgång. Hoppas du får en fin fredag ♥
 
en repost. jag har nog inte riktigt tid för att hitta en bätte just nu. 

Luna park

 
22/8 2017

Bullbak och minusgrader

Brrr vad kallt där är och det verkar ska hålla i sig några dagar till. Jag bestämde mig för att inte gå ut och träna idag, det är inte ens kul när det är -17 grader. Istället ställde jag mig och bakade bullar så familjen har några påsar att äta medan jag är borta. Jag planerar att nästa vecka baka två sorters kakor som dom har önskat, snällalice. Jag funderar på att åka in till stan lite senare och köpa det förhoppningsvis sista inför resan, vilket är ögondroppar. Det lutar även åt att köpa lite naturgodis och se en film ikväll, det känns som en sån torsdag. Har du tips på en bra film? 
 

Serier #20

De tidigare inläggen hittar du här: Del 1Del 2Del 3Del 4Del 5Del 6Del 7, Del 8Del 9Del 10Del 11Del 12Del 13Del 14Del 15Del 16Del 17Del 18, Del 19
 
Unbreakable Kimmy Schmidt
En väldigt konstig men ändå underhållande serie som jag började se när jag låg sjuk några dagar innan jul. Jag såg nästan en hel säsong på en dag mest för att jag inte orkade byta serie och för att den var så lättsam. I serien får man följa Kimmy, en tjej som spenderat de senaste 15 åren fångad i en bunker. Man får följa henne när hon flyttar till New York för att leva ett normalt liv men hon var verkligen noll koll på vad som hänt de senaste 15 åren. Min favoritkaraktär är hennes rumskompis Titus. En lättkollad serie med mycket humor, jag har sparat sista avsnittet (sin finns på netflix) till ikväll. 3/5

Designbeställning

Jag har suttit och kodat lite bloggdesign under eftermiddagen, sååå roligt. Jag fick en designbeställning där jag fick ganska fritt med några riktlinjer och jag hoppas hon blev nöjd. Är du sugen på en ny design så hittar du mer info om mina webbdesigner här. Nu tänkte jag hoppa in i duschen och sen se klart en film jag började se igår. Det är närmare minus 15 ute så jag vill inte gå ut något mer idag.
 

En mysigare dag

Idag har jag haft en såndär riktigt mysdag, eller egentligen förmiddag. Vid tio åkte jag och mamma in till stan, vi båda hade ärenden på dessutom samma affärer. Jag behövde köpa ett hänglås till min väska samt nya sockar då mina försvunnit. När vi var klara med shoppingen gick vi och fikade och slutligen köpte vi med oss sushi hem som vi precis ätit till lunch. Jag vet inte hur länge sedan jag åt sushi och jag har verkligen saknat det! Deppar lite över att dom inte hade avokado men jaja. Sushi är ingen mat som gör sig super fin på bild, speciellt inte räkorna. Dom ger jag dessutom till mamma.
 

Tips för en finare blogg

Att ha en fin blogg är verkligen en fördel då det är designen som ger det första intrycket när man besöker en ny blogg och i många fall är designen avgörande för mig om jag besöker bloggen igen. Har personen en seriöst webbdesign där man enkelt kan läsa inlägg, navigera och en bra helhet återkommer jag gärna. I det här inlägget tänkte jag dela min mig av några tips för en "finare blogg". Vad som är fint är såklart olika från person till person och jag har till stor del utgått från mina åsikter samt de större bloggarnas stilar, då det verkar locka.

  

Enkel navigering

Enkel och snygg navigering är smidigt. Du vill att dina läsare ska klicka runt i dina olika kategorier och arkiv och på så sätt fastna för dina inlägg. En sidomeny är inget måste, jag tycker att en horisontell funkar minst lika bra om man har med det viktigaste.

 

Enkelt och stilrent

Är din favoritfärg limegrön behöver du kanske inte ha den färgen på texten. Tänk enkelt och lyft fram det du vill i din blogg. Jag vill ha fokus på bilder och text, men mest bilderna. Därför har jag hyfsat stora bilder men en enkel bakgrund som passar bra till det mesta. Hade jag haft en bild jag själv fotat som bakgrund hade det förstört intrycket av bilderna i inlägget.

 

Återkommande färger

Visst, färger är fint men att blanda alla dina 7 olika favoritfärger kan bli aningen rörigt. Välj istället ut några få som du utgår ifrån. Jag har ofta kring två neutrala som jag använder som bakgrund och en "färg" som används på speciella ställen. Att göra en color board/color palette/färgschema är ett stort tips som underlättar väldigt mycket. Väljer du ut de färger du vill utgå ifrån i början blir det lättare senare när du ska koda.

 
 
Såhär ser mitt nuvarande färgschema ut. Min design går i grått med blå detaljer. Färgen längst till vänster återfinns på text och i footern längst ner. Färg 2 är wrappern. Den blå finns på länkar och detaljer. Färg 4 är bakgrunden och färg 5 finns i menyn.

 

Texten och typsnitt

En blogg utgörs till stor del av text och det är väldigt viktigt att den är lättläst. Jag vet inte hur många gånger jag hamnat på bloggar där texten är jättelite, superstor eller en färg som är snarlik som dens bakgrund. Det är aningen jobbigt att läsa om man varje gång måste zooma in eller ut. Att välja ett lättläst typsnitt är också smart. Använd av kring två typsnitt i din blogg. Kanske en i inläggen och en på rubriker. Detsamma gäller header, blanda inte 7 olika typsnitt utan håll dig kring två.

 

Mobilanpassa din blogg

Att ha en responsiv webbdesign är väldigt bra, för då kommer din blogg att vara fin och läsbar i vilken device dina läsare än använder. Nu för tiden läser vi inte bara bloggar från datorer, utan även från surfplattor och mobiler. Jag gjorde nyligen ett inlägg på hur man gör samt mina bästa tips, LÄNK.

 

Tänk återkommande

Återkommande bredd på bilden, återkommande färger, återkommande typsnitt, återkommande avstånd. Allt blir med enhetligt och smälter ihop om saker och ting återkommer. Det blir som en röd tråd och betydligt behagligare gör ögat att kolla på.

 

Låt designen berätta vad du bloggar om

Det första man ser när man kommer in på en blogg är headern så varför inte låta den visa vad du bloggar om och vem du är. Driver du en mat eller bakblogg kanske en bild på mat eller dig i köket är passande. Bloggar du om hästar så är en bild på dig på en hästrygg ett bra tips. Jag som driver en personlig/vardagsblogg tänker att då den handlar om mig är en bild på mig aningen passande att ha som header. 

 

Behöver du lite hjälp med din design? jag gör designer till andra och mer info om det hittar du här.

Idag börjas det packa

Idag har jag spännande planer, haha största överdriften på länge. Jag ska iallafall försöka/testa/börja välja ut kläder inför resan. Jag ska verkligen inte ha med mycket, men ska jag ha 2 par shorts i tre månader vill jag att det ska vara mina favoriter och passa till det mesta. Så jag kommer idag att testa sommarkläder i mängder och kanske även testpacka, det är ganska svårt att veta hur mycket kläder (och såklart allt annat) som rymms i en 57liters ryggsäck samt hur mycket det kommer väga. Wish me luck.
 
Såklart undrar ni alla hur jag (eller är det mina naglar jag visar???) såg ut för precis fem år sedan (2013)! Här har ni svaret ↑

Än är det vinter

(adlinks) 1. Blouse  /  2. Jeans  /  3. Blouse  /  4. Knit  /  5. Dress  /  6. Coat  /  7. Shirt  /  8. Bracelet
 
Jag var inne på Nelly och kikade lite på deras rea och såg att dom redan börjat promota SS18. Jag tog mig en titt och alla plaggen där var inte suuuper våriga, utan man kan helt klart ha dom nu. Det fanns mycket fint iallafall i mina favoritfärger så jag ser fram emot en vår och sommar med snygga kläder! Vilken är din favorit här ovan? Mina är nog ettan och sjuan.

Städning

- inlägget är ett samarbete -
Det finns betydligt många saker som är roligare än att städa. Ändå är städningen ett måste om man vill ha det rent och fräsch runt sig och i sitt hem. Alla har kanske inte tiden till att städa, varesig det handlar om veckostädning, flyttstädning eller fönsterputs. Då är det himla tur att det finns företag som specialiserar sig på sådant. Ett av dom företagen är DS Facility Management. Dom städar inte bara i hemmet utan även företagslokaler, butiker, trappor, hotell och dessutom har dom andra kompetenser utöver städningen. Exempel på det är kaffe, frukt, entrémattor, växter, fastighetsservice, bemanning. 
bild från google
Det här med städning av hemmet har jag förstått finns delade åsikter om. Vad har din åsikt kring städhjälp? Känns det konstigt att en främmande människa skulle städa ditt hem? och om du ändå måste städa undan innan städhjälpen kommer, är det ens lönt? (ni vet som man typ städar på ett hotellrum innan städerskan kommer så det inte ligger kläder öööööverallt). Eller tycker du att det är effektivt? Jag själv städar gärna själv, möjligen kan jag tänka mig flyttstädning om jag skulle bo i ett hus och inte känner att jag skulle hinna. Berätta gärna dina åsikter och om du har/haft städhjälp.

Tillbaka i arkivet

Jag gjorde ett liknande inlägg för inte så länge sedan och ni verkade tycka det var roligt med tillbakablickar i arkivet. Jag har bloggat på den här bloggen sedan 2011 så det finns en hel del göttigt bak i arkivet. Förut redigerade jag mina bilder med väldigt mycket text och glitter. Något jag inte gör idag men kan sakna en aning ibland. Gillar ni såna här typer av inlägg? För det finns mååånga fler bilder där dessa kommer ifrån. 
 


Throwback

 
Aww mysbilder som legat i utkast sen i augusti.
Den här dagen minns jag sååå väl. Det var under min andra vecka i Melbourne, en måndag, det skulle regna så jag tog med mig kameran in till stan. Först blev det ett stop i DFO som är en outletmall där jag köpte nya springskor för många hundra kronor billigare än i Sverige. Jag åt lunch på Starbucks, varm grönsakswrap med chailatte och sen gick jag mest runt och fotade. Jag åkte till Shrine of Remembrance, ännu en gång till Hozier Lane och precis när jag tog dessa bilder ovan kom världens störtskur och jag sprang till Flinders och åkte hem.

Pizzarester och packlista

Det är väl nu julen är över, eller är det nästa helg? Iallafall känner jag att det är på tiden att jag postar de sista bilderna från julafton som legat i mitt arkiv i två veckor nu. Hurra för lördag men jag har verkligen noll planer idag förutom att äta pizzarester från igår till lunch. Jag ska nog försöka skriva klart min packlista då planen är att jag ska börja packa till veckan annars händer det inget roligt alls idag. Vad ska du hitta på idag?
 

Mobilanpassa din blogg.se

När jag för första gången skulle testa att mobilanpassa min sida så tyckte jag det var aningen svårt. Jag var inte van med hur man skulle tänka men när jag väl kom in i det så var det inte längre några problem alls. I det här inlägget tänkte jag visa hur du gör din nuvarande blogg responsiv med Media Queries samt dela med mig av några av mina bästa tips.
 
Anledningen till att ha en responsiv blogg eller hemsida är att tekniken har förändrats och att vi idag inte endast surfar med datorer. Du vill ju att dina inlägg ska vara läsabara i alla de olika format det finns som dator, surfplatta och mobil. 
 
Steg ett - Koden 
 
Såhär ser den ut och den lägger du i din stilmall, det är alltså en CSS kod som sköter allt. Mellan klamrarna där det står "kod" lägger du in det som ska ändras. Vill du att bakgrunden ska vara rosa när man besöka din hemsida via en mobil så kopierar du bodykoden du har längre upp i din stilmall och ändrar bakgrundsfärgen.
body {
background-color: pink;
}
I steg tre går jag igenom några av de sakerna du behöver ändra för att få din webbdesign anpassade för en mobil.
 

Steg två - Breakpoints.
Om man vill ha en anpassning för mobil och en för surplattor, hur gör man då? Det är då breakpoints kommer in i bilden och i kodsnutten längre upp ser du att det står 767px. Det är för skärmar upp till 767px och som jag har förstått så är ofta en surfplatts 768px bred eller bredare. Vill du göra en anpassning för en ipad eller annan surfplatta skriver du etc "@media only screen and (min-device-width: 768px) and (max-device-width: 1024px)" istället. Du kan ha flera breakpoints och du lägger till dom genom att kopiera koden här ovan och ändra storleken på max-width. Vill du veta vilken storlek som du behöver för just den skärm du söker så är det bara att googla. Det du skriver inom koden med "max-width: 767px" kommer endast att ändras för skärmar mindre än 767px, det kommer inte att påverka det som syns i en dator.
 
 
Steg tre - Tänk i procent, inte pixlar
Min bloggdesign som syns i en dator är gjort i måttet pixlar. Mina inlägg är 900px breda för att mina bilder som är 900px ska synas. Min meny är 250px bred och där emellan finns ett mellanrum som avgörs av hur bred min wrapper är. Är min wrapper 1170px bred kommer mellanrummet vara 30px (1180-900-250=30) (egentligen är mellanrummet mindre för det finns space på sidorna men ni fattar tänket). Skulle du visa exakt samma koder i en mobil skulle du behöva zooma in för att ens kunna läsa inläggen, allt skulle bli smått och ha konstiga proportioner. Det är då man ska använda sig av procent, för du kan inte veta om personen som besöker din sida ha en skärm som är 400px bred eller 1234px bred.
 
 
Det var att tänka i procent som var aningen klurigt i början men det är egentligen betydligt lättare än pixlar. Jag brukar börja efter det större sakerna, som wrapper, content (inläggen) och side (menyn). Wrappern som tidigare var 900px i en dator vill jag nu ska täcka hela skärmen i en mobil. Då lägger jag till koden inom klamrarna i @media koden.
wrapper {
max-width: 100%;
}
Content som ligger i wrappern vill jag ska vara väldigt stor den med men jag vill ändå ha lite space på sidorna så man kan se bakgrunden. Då lägger jag till width: 96% för content. Det är väldigt vanligt att flytta ner sin sidor meny under inläggen när man anpassar sin mobil för mindre skärmar. Vill du ha din meny lika bred som dina inlägg lägger du till samma bredd. Nu borde det se ut något såhär:
 
 
Vill du anpassa din sida för en surfplatta kan du använda samma kod som ovan men du byter ut 767px mot önskat antal.
 
Tips
- Kopiera koderna från längre upp i stilmallen och sedan ändra det som behöver ändras och radera det som inte behövs i din mobilversion.
- Har du angett dina font-storleker i px kan det se aningen tokigt ut i mobilen. Att använda enheten em är många gånger smartare.
- Händer det att dina bilder blir för stora? Sök reda på vad dina bilder har för tagg, troligen img. Lägg in koden img { max-width: 100%; } mellan klamrarna i för att bilderna max ska vara lika breda som dina inlägg, även om du laddat upp dom i 900px för att passa i en dator.
- Förhandsgrandska din webbsida som en mobil och surfplatta i datorn. Använder du Chorme klickar du på dom tre prickarna längst upp till höger -> fler verktyg -> verktyg för utvecklare. Till vänster om elements (längst upp ovan koden) finns en icon på en mobil, klicka på den och sedan kan du välja vilken device du vill se. Använder du Safari klicka du utvecklare -> använd responsiv design.
 
Inlägget kanske blev aningen rörigt men det finns så otroligt många möjligheter med media queries. Jag hoppas att du fått en inblick i hur det funkar. Har du frågor är det bara att lämna en kommentar!

Har du en fråga?

Jag sitter just nu och förbereder olika inlägg som kommer komma upp här på bloggen den kommande tiden. Det blir något design tips, tillbakablickar i arkivet och även ett inlägg med svar på frågor jag samlat på mig från kommentarerna de senaste veckorna gällande min backpackingresa. Har du en fråga gällande resan får du gärna ställa den i en kommentar så ska jag se till att svara på den i inlägget. Idag är det 18 dagar kvar!!!
 

Jaså, är det onsdag idag?

Jag var helt säker på att det var torsdag idag, men tydligen inte. Inte för att det spelar mig någon större roll. Jag ska strax åka iväg och handla, till familjen/mamma, alltså mat. Sen ska jag även försöka ta mig ut på en promenad då det är sol idag efter flera dagar av snöande. Jag har även insett att jag inte har postat alla julbilder, utan att jag har några kvar sparade i utkast. Dom får jag ta och posta i helgen då det är trettondagsafton, julen är inte över än. 
 

Travel Guide - Animals & Nature near Melbourne

 
Sista inlägget i min lilla reseguideserie där jag visar och berättar om mina bästa tips i staden Melbourne. Tidigare har jag gjort ett inlägg om mina favorit ställen att äta och även ett med saker att göra gratis. När jag var där gjorde vi två utflykter för att titta på djur och natur och det var verkligen så häftigt! Så i det här inlägget tipsar jag om några platser där du hittar djur och natur kring Melbourne.
 
The Great Ocean Road
Ord kan inte beskriva hur vackert det är längst denna väg som går från Torquay och nästan ända bort till Warrnambool. Vägen byggdes av soldater som återvänt från första världskriget och invigdes 1932 (se den högra bilden). Vägen går väldigt svängigt och följer kusten, förutom de gånger man åker genom regnskog. Hur coolt? Det finns många bra ställen att stanna på. Vi åkte från Torquay till 12 apostles innan vi vände och åkte motorvägen tillbaka. Vill man åka längre bör man dela upp det på flera dagar, för när vi åkte hem gick solen ner. Det tar betydligt längre tid än vad man tro, i vissa kurvor går det inte snabbare än 40km/h och man stannar ganska ofta. Det blir lätt kö och det går knappt att köra om.
 
Kenneth River
Vi stannade till vid Kenneth River där jag läst att man ska ha störst chans att se vilda koalor. Vi hade turen att se en (bilden till vänster). Förutom koalor så fanns det mycket kakaduor och papegojor. Vill man se en vild koala så tipsar jag att stanna där, enda stället vi såg vilda.
 
12 Apostles
Bilderna beskriver inte hur vackert det är. 8 höga stenar som står i havet som tidigare varit 12 men några har rasat (se bild till höger). Det var väldigt mycket folk och många skulle nog säga att det här är "huvudmålet" längst The Great Ocean Road, det var här vi vände. Klippan på den vänstra bilden gick man ut på och kollar du noga ser du alla små människor.
 
Koala Conservation Center
Jag fick inte nog av koalorna så vi gjorde även en utflykt till ett conservation center där man var garanterad att se koalor längst deras tree-top boardwalk. Förutom koalor såg vi wallabies och det skulle även finnas andra djur som Myrpiggsvin. Ett väldigt fint ställe där koalorna såg ut att ha det relativt bra, det är ju inte precis så att en koala rör sig överdrivet mycket. Centret ligger på Phillips island som bland annat är kända för pingvinerna, som vi aldrig åkte till.
 
Churchchill Island
Utanför Phillips Island finns en lite ö som egentligen bara är en stor bondgård där det hålls olika aktiviteter, mestadels för barn. Jag läste att det finns highland cattle där och jag älskar highland cattle så det blev ett litet stopp där. En väldigt fin ö överlag. 
 
Maru Koala Park
Påväg ut till Phillis Island åkte vi förbi Maru Koala Park som ligger på fastlandet. Vi åt lite lunch där innan vi gick in i parken och det var typ mitt favoritställe!! Dom hade så många olika djur som ormar, krokodil, ponny, dingo, kakadua, papegojor, koalor, wallabies, emu, alpacka och kängurus. Även albino kängurus och dom var såå söta. Som jag skrivit tidigare så hälsade och mattade jag alla kängurus och wallbies. myys. Det kändes som ett väldigt bra ställe för barn med piratskepp och små söta djur, inget jag klagar på.

Ny design och nytt år

Nytt år och det känns mer än lägligt att byta ut min juldesign. Som ni ser går jag tillbaka till den jag hade under några veckor i hösten, med andra färger och en annan header. Jag kan tillägga att headern är väldigt tillfällig, förhoppningsvis tar jag en fin bild om några veckor...
 
Under de senaste dagarna har jag mest postat färdiga inlägg kring nyår, inte skrivit om min vardag men nu är jag tillbaka med inlägg och bilder up to date och inte tillbakablickar. Jag älskar tillbakablickar och det blev en hel del denna gång. Jag hoppas ni hade en fin nyår och en bra start på 2018. Jag har idag mest tagit det lugnt, gått en promenad, fikat julfika och precis bokades ännu en flygbiljett. Idag är det tre veckor tills jag åker, hur galet?

Mina mål 2018

Det här är något jag hoppas ska bli en grej på min blogg, mål för det kommande året. Inlägget med mina mål för 2017 hittar du här och utvärderingen av de målen finns här. Nu när vi är inne på ett nytt år är det dags att sätt upp nya mål och ojoj vad jag är taggad! Bye 2017
 
Mina mål 2018:
 
Fota mer
Jag har verkligen blivit så dålig och när jag skulle sätta ihop min almanacka med bilder från varje månad insåg jag att jag har 0 bilder från vissa månader som inte är på mig, på mat eller något annat bloggrelaterat. Jag borde ta med kameran ut oftare.
 
Ha mitt livs resa
Det blir var man gör det till som man brukar säga. Ni vet nog vid det här laget att jag den 22 januari åker på en backpackingresa till Asien i tre månader. Drömmen!! Jag vill verkligen njuta, uppleva och ha min livs resa. Med en positiv inställning och genom att lösa motgångar (jag är vääldigt säker på att saker och ting kommer krångla) så tror jag att det kan bli bäst!
 
Fortsätta äta en 100% pesetariansk kost samt plantbaserat så gott det går
Inte visste jag när jag skrev den här listan förra året att jag helt skulle sluta med kött. Jag åt bara kött förut när jag var bortbjuden och jag kände att jag verkligen inte ville längre. Jag har inga planer på att börja äta kött och jag håller mig gärna till plantbaserade mejeriprodukter. 
 
 
Springa minst två gånger i veckan
Ett mål jag tar med mig från 2017 som jag lyckades bra med, med undantag för pollensäsong, resor och sjukdom. Jag har nu även under hösten ökat till 3 gånger i veckan. Jag hoppas kunna fortsätta då jag vet att jag mår bra av det. Dock blir det nog lite svårt de första månaderna på årets. 
 
Fortsätta med att inte köpa skinn, ull, päls, dun
En annan punkt jag tar med mig från 2017. Det går utan problem att undvika och jag hittade en varm vinterjacka och även ett par snygga sneakers från Adidas som inte är gjorda av skinn. Letar man lite hittar man snygga plagg, samtidigt som det är snällare mot djuren.
 
Lära känna nya människor
Jag tycker det är så kul att umgås med nya människor och hur kul hade inte det varit om jag hittar en ny nära vän under året. Men jag nöjer mig även gott och väl med att utöka min vänkrets och skaffa lite nya bekanta även om ny nära vänner hade varit goals då typ alla flyttar.
 
Dricka mer vatten
Jag har insett att jag dricker på tok för lite vatten och det är troligt varför jag har ont i huvudet ganska ofta. Under 2018 ska jag tänka på det ofta och dricka mer vatten!
 
 
Fortsätta utan chips, godis och läsk
Det gick så bra under 2017 och jag känner inget behov av att ha dom i mitt liv. Jag är ju inte stenhård som ni vet, jag äter choklad, dricker julmust några dagar kring jul och äter chips utomlands men utöver det så planerar jag att undvika dem.
 
Läsa mer böcker
Jag har knappt läst något det senaste året, till skillnad emot när jag var yngre och läste varje dag! Sedan juni har jag läst två böcker och det är nog enbart att jag köpte tre böcker att läsa under sommaren när jag solade men jag läste 1/3 av EN bok. Under 2018 vill jag försöka läsa mer, för jag gillar ju egentligen att läsa!
 
Stressa mindre
Även fast jag just nu inte pluggar så känner jag ändå ofta av stress, vilket är något jag vill försöka jobba bort under 2018. Stressa mindre, ta det lugnt och njuta mer. 
 
Upptäcka fler platser
Nu vet jag att den punkten kommer bockas av då jag redan har en resa inplanerad till en världsdel jag inte besökt men jag tänker förutom den. Förutom den resan vill jag upptäcka nya platser, det behöver inte vara platser utomlands för det går ju att hitta nya platser att besöka i Sverige.

Välkommen till min blogg! Jag heter Alice, är 22 år (född 1998), bor i Norrland och jag har sedan 2011 drivit den här bloggen där jag skriver om mitt liv som innebär vardag, bilder, tankar, tips, kläder, skönhet, resor och mycket mer. Är du nyfiken på att veta mer om du mig kan du läsa mer om lilla jag HÄR.


För kontakt, samarbete eller liknande nås jag på [email protected]





follow me @alicelindstroom



bloglovin